Hoewel de ontwikkeling van het aantal besmettingen iets lijkt af te vlakken, is de daling nog te voorzichtig. Dit geeft vooral (te veel) de druk op de ziekenhuizen, waardoor de reguliere zorg weer in gevaar komt. Tijdens de persconferentie van 3 november werden nieuwe, stevige maatregelen afgekondigd. De nieuwe maatregelen blijven voor minimaal 2 weken gelden.
Positief voor onze branche is dat de winkels open mogen blijven. Premier Rutte noemde de detailhandel meerdere malen tijdens de persconferentie.
De afgelopen weken hebben we intensief contact gehad met de Nationale Winkelraad, omdat wel degelijk een totale winkelsluiting op tafel heeft gelegen.
Voor nu hebben we dat gelukkig kunnen voorkomen.

Extra (regionale) maatregelen
De overheid sluit overigens (tussentijdse) aanvullende regionale maatregelen niet uit. Voor bepaalde regio’s waar het aantal besmettingen het hoogst ligt, overweegt het kabinet nog strengere maatregelen. Het zou dan gaan om onder meer de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente.
De komende dagen zal; dit worden bekeken. Te denken valt dan aan een avondklok, verdere sluiting van de detailhandel en een sluiting van scholen in het voortgezet onderwijs.

Belangrijkste nieuwe maatregelen
Blijf zoveel mogelijk thuis! Het algemene advies van het kabinet is om zoveel mogelijk thuis te blijven en waar mogelijk thuis te werken. Dat betekent ook alleen boodschappen doen en niet voor de lol winkelen.
Publieke ruimtes (binnen/buiten) voor twee weken dicht. Theaters, musea, casino’s, bioscopen, dierentuinen, pretparken, seksclubs en zwembaden zijn gesloten. Winkels mogen wel openblijven en ook contactberoepen kunnen worden uitgevoerd. Sportscholen blijven ook open, maar groepslessen mogen niet.
Buiten maximaal met twee mensen i.p.v. voorheen vier mensen. Een uitzondering geldt voor kinderen tot en met twaalf jaar of mensen uit hetzelfde huishouden.
Thuis maximaal twee gasten per dag i.p.v. voorheen drie gasten. Ook hier geldt een uitzondering voor kinderen tot en met twaalf jaar.
Boek geen vakantie. Het advies is om zeker tot half januari geen reizen te boeken tenzij dit absoluut noodzakelijk is.
Eerdere maatregelen blijven voorlopig nog gelden. Dat betekent dat de horeca ook nog zeker tot die tijd dicht moet blijven.

Blijf alert!
We kunnen het eigenlijk niet vaak genoeg herhalen. Blijf alert binnen en buiten uw winkel.
Met elkaar moeten we de handschoen oppakken en zorgen dat de dalende trend door blijft zetten. NPMB blijft de lobby voeren om de winkels in ieder geval open te houden en bij de overheid aan te geven dat het binnen onze winkels veilig en gezond winkelen is. De risico’s zijn nog lang niet voorbij en zeker niet voor de genoemde regio’s.
Daarnaast werd tijdens de persconferentie ook duidelijk gemaakt dat de handhaving wordt aangescherpt.

Overzicht alle maatregelen
Kijk voor het volledige overzicht van de maatregelen op de website van de overheid.