Vertrouwenspersoon muziekbranche
Ik ben er voor jou!
Kun je met je vragen, verdriet of onbegrip niet terecht binnen jouw bedrijf, neem dan contact op met de vertrouwenspersoon voor de muziekbranche.
Contact met vertrouwenspersoon muziekbranche
Vanaf 1 december 2023 hebben we voor de muziekbranche een gecertificeerd vertrouwenspersoon.
Werknemers kunnen op de werkvloer te maken krijgen met ongewenste situaties, zoals (seksuele) intimidatie, agressie of pesten. Ook bepaalde humor kan ongewenst zijn, bijvoorbeeld wanneer dit gelinkt is aan afkomst of geloof.
Een vertrouwenspersoon heeft een luisterend oor. Is iemand bij wie een werknemer in een veilige omgeving zijn verhaal kwijt kan over ongewenste ervaringen.
Door actief te luisteren hoor je wat de ander werkelijk bezig houdt en ben je in staat te begrijpen wat hij of zij echt bedoelt. Je wilt niet alleen de woorden horen (de feiten) die de ander zegt, maar vooral de hele boodschap van de ander begrijpen (ook de betekenis én de gevoelens).
Samen op weg naar een oplossing
Ook kan de vertrouwenspersoon de werknemer handvatten bieden voor mogelijke oplossingen.
Of een werknemer daar gebruik van maakt, bepaalt diegene zelf.
Een vertrouwenspersoon lost de problemen niet op. Soms is alleen praten al voldoende.
Is er een vervolgstap nodig? Dan gaat de vertrouwenspersoon coachend te werk. Belangrijk is dat een werknemer altijd beslist wat er gebeurt.
Zo voorkom je samen dat problemen groter groeien, escaleren en uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim.
Het gesprek dat een werknemer met de vertrouwenspersoon heeft, is strikt vertrouwelijk. Een vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht.
Soms krijg je te maken met fraude en diefstal; met omkoping of bevoordeling van vrienden of familie. Dan is er sprake van schending van integriteit. Ook daarover mag je met een vertrouwenspersoon in gesprek gaan.
Verplichtstelling vertrouwenspersoon
Het wetsvoorstel (Initiatiefvoorstel-Maatoug) dat organisaties verplicht stelt een vertrouwenspersoon aan te stellen, is op 23 mei 2023 door de Tweede Kamer aangenomen en treedt op 1 januari 2025 in werking.
Wat houdt de nieuwe verplichting in?
Alle organisaties met meer dan 10 medewerkers moeten een vertrouwenspersoon aanstellen. Deze vertrouwenspersoon fungeert als aanspreekpunt voor medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag of andere onveilige situaties op de werkvloer. Dit kan variëren van incidenten zoals pesten of seksuele intimidatie, tot bredere integriteitskwesties. De vertrouwenspersoon biedt een veilige ruimte voor medewerkers om hun verhaal te doen en biedt ondersteuning bij vervolgstappen.
Externe vertrouwenspersoon
Het voorstel voorziet ook in de mogelijkheid om een externe persoon aan te wijzen als vertrouwenspersoon, dit kan vooral voor kleine organisaties die dit niet intern kunnen regelen een uitweg bieden.
Vertrouwelijkheid
Alle informatie die tijdens gesprekken naar voren komt, moet strikt vertrouwelijk blijven. Zonder expliciete toestemming van de medewerker mag de vertrouwenspersoon geen informatie delen met anderen.
Het is essentieel dat de vertrouwenspersoon onafhankelijk en vertrouwelijk opereert, zodat medewerkers zonder angst voor repercussies hun problemen kunnen bespreken.
Rapportage
Hoewel vertrouwelijkheid cruciaal is, moet de vertrouwenspersoon wel jaarlijks rapporteren aan de directie over het aantal en de aard van de meldingen.