Het is goed en verplicht om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer onder de aandacht te houden. Het is de basis om in onze winkels en organisaties sociaal veilig te werken!
U kunt met vragen of meldingen binnen onze branche altijd terecht bij onze erkende vertrouwenspersoon; zowel als werkgever, maar zeker ook als werknemer.
Recent is er door het ministerie een online tool voor cultuurverandering op de werkvloer ontwikkelt.
Mariëtte Hamer (Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) noemt het “een laagdrempelig middel om zelf mee aan de slag te gaan”.
Uitgebreide handreiking
De tool is vanaf nu te gebruiken via handreikingcultuurverandering.nl.
De uitgebreide handreiking bestaat uit veel concrete tips en geeft verdieping in verschillende situaties.
De nieuwe online tool geeft een compact en duidelijk overzicht van wat je als bedrijf kunt doen om je sociale veiligheid op orde te hebben en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.
Ook heeft de tool een quickscan om uw eigen aanpak snel en gemakkelijk te kunnen toetsen.
Preventief
Uit een recente Publieksmonitor (Ipsos I&O, 2025) blijkt dat 53% van de werkenden aangeeft dat er op werk duidelijke afspraken zijn over omgangsvormen. Toch geeft ook 43% aan dat seksueel grensoverschrijdend gedrag geen (belangrijk) gespreksonderwerp is op de werkvloer. Hamer: “Het aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag begint niet pas wanneer er een melding is. Het is belangrijk om als bedrijf te werken aan preventie. Je moet preventief aan de slag met de omgangscultuur, de organisatiestructuur en het ondersteunend systeem van vertrouwenspersonen en meldpunten. Liever wil je namelijk een melding voorkomen en zorgen dat mensen zich vrij voelen om in een vroeg stadium gedrag bespreekbaar te maken. Met deze tool help ik bedrijven hierbij.”