MUZIEKWINKELS

Er zijn bijna net zoveel verschillende soorten muziekwinkels als er muziekwinkels zijn.
Vrijwel elke winkel heeft zijn eigen aanbod, zijn eigen karakter en andere elementen die deze zaak onderscheiden van de rest.
Toch zijn muziekwinkels wel in grotere groepen in te delen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de grootte van de winkel en naar wat er verkocht wordt. Gaat het om een speciaalzaak waar bijvoorbeeld alleen saxofoons of een bepaalde groep instrumenten (zoals koperblaasinstrumenten) verkocht wordt, of om een winkel waar je voor allerlei instrumenten terecht kunt? Ook de prijsklasse van het aanbod speelt een rol.

Winkelen

Generalisten
Met grote gemengde zaken (generalisten) worden grote winkels met een zeer divers aanbod bedoeld – van gitaren en drums tot keyboards en blaasinstrumenten. Ook als het om prijsklassen gaat is het aanbod in zo’n winkel vaak heel breed: je kunt er terecht voor goedkope beginnersinstrumenten maar ook voor professionele producten.
Bij kleinere winkels die verschillende instrumenten verkopen, is het aanbod noodzakelijkerwijs kleiner: er zijn geen honderd maar een stuk of twintig gitaren in huis, bijvoorbeeld, en vaak ontbreken de allerduurste merken en series.
De grootte van een ‘algemene’ muziekwinkel zegt niets over de prijsklasse van de instrumenten die er verkocht worden. Er zijn zulke winkels die zich vooral op beginners en middenklasse instrumenten richten, terwijl andere winkels van dezelfde grootte zich juist concentreren op gevorderde en professionele muzikanten.

Specialisten
De meeste specialistische muziekwinkels in Nederland zijn vrij klein, enkele uitzonderingen daargelaten. Ook zij onderscheiden zich onder meer van elkaar door het prijssegment waarin ze actief zijn. Bij sommige specialisten kun je alleen terecht voor topklasse instrumenten, terwijl je bij een ander net zo makkelijk een studiedwarsfluit van 500 euro koopt als een concertfluit van 60.000 euro of meer.
Voor vrijwel elk instrument zijn er in Nederland meerdere specialisten te vinden, van harpwinkels tot klarinet speciaalzaken.

Toetsinstrumenten
Twee soorten instrumenten die overwegend in speciaalzaken verkocht worden zijn strijkinstrumenten (viool, altviool, cello, contrabas) en toetsinstrumenten (piano’s, vleugels, orgels).
Ook zijn er in Nederland instrumentbouwers die rechtstreeks aan de consument leveren. Daarbij gaat het vooral om elektrische (bas)gitaren en strijkinstrumenten, maar er zijn bijvoorbeeld ook versterkerfabrikanten en trommelbouwers.
Een groot deel van deze kleine ‘fabrikanten’ maakt instrumenten op maat, geheel naar wens van de klant (custom made).
Nog steeds zijn ook de traditionele (lucht)orgelbouwers in ons land sterk vertegenwoordigd. Zij hebben hun eigen, directe verkoopkanalen.
Huiskamerorgels worden door tussenkomst van dealers aangeboden.

Voor specifieke vragen: secretariaat@npmb.nl.

Online winkelen