Tips voor energiebesparende maatregelen die echt iets opleveren
Als ondernemer hebben we vaak al te maken met de verplichte maatregelen, zoals de energiebesparingsplicht of de energielabel c-verplichting.
Maar kijk ook eens wat je naast deze verplichte maatregelen nog meer kunt doen.

  1. Voor zover je dit nog niet deed: kies voor led-verlichting in plaats van gloei-, spaar- of halogeenverlichting. Het kost relatief weinig en er valt veel voordeel mee te behalen.
  2. Zet de verwarming een graadje lager. Overleg van tevoren met de medewerkers zodat de temperatuur voor iedereen aangenaam blijft.
  3. Werk je met aparte ruimtes? Denk dan eens aan thermostaatkranen op radiotoren.
  4. Zet beeldschermen en andere apparatuur die niet gebruik worden uit. Echt uit.
  5. Schakel verlichting uit in ruimtes die je niet gebruikt. Denk ook aan de lampen buiten. Kan daar het licht veilig uit? Of kan je met bewegingssensoren voorkomen dat het onnodig brandt?
  6. Zet bij de inrichting van je winkel en de verkoop in op energiezuinige varianten van bijvoorbeeld warmtelampen, speciale verlichting en pompen voor aquaria en terraria. Niet alleen een win voor je winkel, maar ook voor de klant.
  7. Isoleer je bedrijfspand. Dit voorkomt onnodig warmte- of koudeverlies.
  8. Check de klimaatinstallatie en stel je installatie zuiniger in. Met een energieregistratie en bewakingssysteem (EBS) registreer en analyseer je het energiegebruik. Hierdoor kun je je klimaatinstallatie goed instellen. Dit systeem zorgt voor effici├źntie en de minste energieverspilling.
  9. Voor energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen, is mogelijk subsidie beschikbaar.
  10. Houd de voordeur gesloten en hang een leuk bord op dat je open bent.