Heeft u kerstpakketten gekocht voor uw personeel? Dan moet u rekening houden met de werkkostenregeling (WKR) en de omzetbelasting (BTW).
Door de werkkostenregeling hoeft u zich niet meer te verdiepen in allerlei verschillende regelingen. Zo gelden voor het kerstpakket nu dezelfde regels als voor bijvoorbeeld een fiets die u aanschaft voor de werknemers.

Vrije ruimte
De werkkostenregeling ziet bijna alles wat u aan werknemers verstrekt als loon, waaronder kerstpakketten. Daarbij mag u maximaal 1,2 procent van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Over die zogenaamde “vrije ruimte” betaalt u geen loonbelasting. Daarboven betaalt u loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent.
Voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket moet u dus de vrije ruimte goed in het oog houden.

Gebruikelijkheidstoets WKR
Bij de werkkostenregeling moet u ook rekening houden met de zogenaamde gebruikelijkheidstoets. Die houdt in dat de vergoedingen en verstrekkingen die u aanwijst als eindheffingsloon niet meer dan 30 procent mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Dit betekent onder meer dat u rekening moet houden met wat in onze sector normaal is.

BTW verrekenen
De BTW over giften, relatiegeschenken en personeels­voorzieningen (o.a. kerstpakketten) is beperkt aftrekbaar.
De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro exclusief BTW per ontvanger per boekjaar.
Zijn uw jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan kunt u volgens de Belastingdienst de BTW hierover aftrekken.

Uitgebreide informatie in het Handboek Loonheffingen 2021.