DE JUISTE SNAAR – NIEUW OF GEBRUIKT?

Stap naar een erkende vakhandel als u een piano wilt kopen

Voor u er ook maar over denkt een piano te kopen, moet u zich eerst goed laten informeren. Een piano die niet deugt, nieuw of gebruikt, beknot u niet alleen in uw muziekgenoegen, maar levert u beslist ook enorm veel ergernis. Ergernis die u zich eenvoudig kunt besparen. Een piano kopen doet u nu eenmaal niet iedere dag. Door eerst informatie in te winnen kunt u verschillende merken en soorten vergelijken.

Stap als u een piano wilt kopen naar een erkende vakhandel. Daar weet men beter dan waar ook wat er te koop is (letterlijk en figuurlijk).

U kunt bijvoorbeeld wel heel graag ‘nieuw, goed en mooi’ willen, maar als uw portemonnee heel hard ‘nee’ roept, doet u er verstandig aan naar een goed ‘gebruikt’ alternatief uit te kijken. Stel uzelf voordat u naar een piano gaat kijken eerst de vraag: voor welk soort pianist of voor welke vorm van musiceren is de piano bedoeld? Anders gezegd: welke kwalitatieve eisen stelt u aan de piano? Stap als u een piano wilt kopen naar een erkende vakhandel. Daar weet men beter dan waar ook wat er te koop is (letterlijk en figuurlijk). Daar ook kan men uw wensen perfect koppelen aan een gericht advies. Een goede piano is behoorlijk waardevast. De investering die u doet, komt er bij inruil of verkoop voor een deel altijd weer uit. Mits u uiteraard de piano goed onderhoudt.

Een nieuwe piano

Ongetwijfeld zal de vakhandelaar u altijd adviseren een piano aan te schaffen van een gerenommeerd merk. De makers van deze instrumenten kunnen bogen op jarenlange ervaring.

Materialen en constructie hebben voor hen geen enkel geheim; de reeds geconstrueerde instrumenten spreken wat de kwaliteit betreft voor zich. Wil men de piano na verloop van tijd verkopen, of inruilen voor een andere, dan blijkt de ‘afschrijving’ (afhankelijk van onderhoudsstaat en leeftijd) vaak reuze mee te vallen.

Nieuwe piano’s zijn er in vele kwaliteiten en prijsklassen. Veel piano’s zijn ook leverbaar met een z.g. stilschakeling, waarbij u in de late uurtjes met een hoofdtelefoon op verder kunt spelen. Merkpiano’s zijn niet per definitie onbetaalbaar! Toch bestaat dit idee bij veel mensen. En helaas zijn er ook fabrikanten en handelaren die dit vooroordeel gebruiken om hun eigen piano’s aan de man te brengen. We doelen hier op allerlei ‘fantasiemerken’. Fantasiemerken ontlenen hun naam aan de ‘grote’ merken of aan de naam van goede merken die niet meer bestaan. Door een naam te kiezen die dicht bij die van een goed merk ligt, of soms domweg een goedklinkende naam te adopteren uit een Duits telefoonboek, benutten sommige fabrikanten of distributeurs zo de kwaliteitsuitstraling van een gerenommeerd merk. Veelal ten onrechte! Een bekend voorbeeld is een echte STEINBACH piano, pas echter op: Deze merknaam is verzonnen en er is geen pianofabriek die zo heet! Informeer bij aankoop uitdrukkelijk waar het merk dat u wilt kopen gebouwd is, in welke fabriek. Doorgaans is de naam van de fabriek dezelfde als de merknaam die in de piano staat.

Naast de fantasiemerken –en dit gaat vaak samen- heeft de pianomarkt ook te maken met goedkope piano’s uit sommige Oost-Europese en Aziatische landen. Deze piano’s, die zo tussen de twee- en drieduizend euro kosten, worden veelal via opvallende advertenties aangeboden. De ervaring met de meeste van deze instrumenten zijn slecht tot zeer slecht! Reparatie noch onderhoud blijken effectief tegen de inferieure materialen en constructies. Deze ‘instrumenten’ mogen dan goedkoop lijken, qua ongenoegen en kosten zullen ze u gegarandeerd zeer duur komen te staan! Het kopen van een piano is dus behalve een kwestie van smaak, vooral ook een zaak van goede informatie. Deze informatie vindt u bij de vakhandelaar.

Een buitenkansje? Denkt u toch een zeldzaam buitenkansje te hebben ontdekt. Neem dan de moeite een taxateur van een gerenommeerd bedrijf naar het instrument te laten kijken. Hij kan uw eventuele aanschaf taxeren en u sowieso een opgave doen van de mogelijke en noodzakelijke reparatie (en kosten!).

Een gebruikte piano

Het ligt voor de hand wanneer u een piano wilt kopen, dat u zich ook informeert over de gebruikte piano’s. Ogenschijnlijk zijn er ook belangrijke argumenten die hiervoor pleiten:

u bent vaak aanzienlijk goedkoper uit; voor het geld dat u besteedt aan een eenvoudige nieuwe piano, kunt u vaak een gebruikte piano van een hoger kwaliteitsniveau kopen. Echter u zult begrijpen dat een goede gebruikte piano zich zelden tot nooit leent voor een gelegenheidskoopje. Voorzichtigheid blijft dan ook geboden. Er zijn gerenommeerde bedrijven die u een gebruikt instrument kunnen leveren met (afhankelijk van leeftijd en prijs van de piano) één of een aantal jaren garantie!

Waarschuwing!

Veel mensen bieden hun piano te koop aan, bijvoorbeeld via internet. Dit zijn vaak oude tot zeer oude instrumenten. Aan het kopen van dit soort piano’s kleven heel veel risico’s. Als pianospeler is het onmogelijk om de technische conditie van een piano te beoordelen. Dit geldt overigens ook voor de verkoper. Op het eerste oog kan een piano er goed uitzien. De verkoper zal meestal zeggen dat de piano goed onderhouden is, wat betekent dat de piano – in het gunstigste geval – regelmatig is gestemd. Op heel veel punten kunnen er echter ernstige verborgen gebreken zijn:

  • Piano’s die geen stemming houden;
  • gescheurde zangbodems;
  • versleten mechanieken;
  • gebreken aan het frame;
  • slechte klank.

Dit zijn slechts voorbeelden van gebreken die het plezier in pianospelen behoorlijk kunnen bederven.

U moet zich realiseren dat piano’s en vleugels na verloop van tijd écht versleten zijn, ondanks dat er altijd geluid uit komt! Denkt u er ook aan dat een oude piano nooit antiquiteits-waarde heeft.

De technische conditie van een piano is dan ook uitsluitend door een goede vakman vast te stellen. Wij adviseren u dan ook: koop een gebruikte piano altijd bij een piano-speciaalzaak. U kunt dan altijd rekenen op een goed advies, goede service en nazorg. En bovendien kunt u terugvallen op uw eventuele garantie.

Besluit u toch een piano van een particulier te kopen, laat dan altijd een taxatie-rapport opstellen door een piano-vakhandelaar of piano-technicus. Dit kost wel een klein bedrag, maar dan kent u precies de staat van onderhoud van de piano en de eventuele kosten van een revisie of reparatie. U zult dan zien dat de kosten vaak hoger zijn dan de waarde van de piano! In veel gevallen zal alleen het vervoer al meer kosten dan de piano. Gaat de verkoper niet akkoord met een taxatie dan zegt dit al genoeg.

Op deze wijze wordt goedkoop geen duurkoop en voorkomt u grote teleurstellingen!

Een flinke portie wantrouwen is sowieso geen overbodige luxe.

Slogans als “duizenden euro’s voordeel“, “van …. voor ….” en “kortingen tot zelfs 50%“? Ze bestaan echt niet! In het gunstigste geval klopt er iets niet met de adviesprijs. Laat u niet verleiden tot een aankoop waar u later spijt van krijgt.

Tot slot: elke piano, hoe goed ook, komt zelfs onder de normale omstandigheden eens aan z’n eind. Oude occasions zijn dan ook vaak kwalitatief minderwaardige instrumenten. Neem geen onnodig risico!