DE JUISTE SNAAR – HOE ZIT EEN PIANO IN ELKAAR?

De klank wordt uiteindelijk bepaald door de man of vrouw achter de toetsen

Musiceren is door de eeuwen heen een veel beoefende ontspanningsvorm geweest. Ook toen mensen nog lang niet zoveel vrije tijd hadden als wij nu. De piano heeft hierbij altijd een belangrijke plaats ingenomen. En nog steeds is dit een van de meest bespeelde instrumenten.

Het raam, ook wel het ‘frame’ genoemd, is van gietijzer. Dit materiaal is makkelijk te verwerken en is nauwelijks gevoelig voor warmte en kou. Daarnaast onderdrukt het ongewenste resonanties. Uiteraard wordt ook aan de snaren de grootst mogelijke zorg besteed. Er is een verschil in geluidsvolume tussen korte en lange snaren. Daarom brengen de meeste toetsen van een piano of vleugel een koor van drie snaren in beweging, terwijl de bastonen worden gevormd door twee snaren (en de allerlaagste tonen zelfs door één snaar).

Om langere bassnaren te kunnen realiseren worden de bassnaren kruislings over de snaren voor de hogere tonen gespannen (kruissnarige piano). Rechtsnarige piano’s (alle snaren evenwijdig aan elkaar) zijn in de regel ouder dan honderd jaar en af te raden als muziekinstrument. De hamerkop tenslotte is van groot belang bij de toonvorming. Hoewel de klank uiteindelijk wordt bepaald door de man of vrouw achter de toetsen, zijn de plaats waar de hamer de snaar raakt, de kwaliteit van het vilt én het vakmanschap van de bouwer belangrijke voorwaardenscheppende elementen.